Mesto plánuje koncom marca odovzdať do užívania osem tzv. venčovísk

08.01.2010 Prešov

Prešovská radnica v snahe zlepšiť podmienky pre chovateľov psov na svojom území vytvorí v prvom kvartáli tohto roka v periférnych oblastiach mestských častí osem takzvaných venčovísk.
Na základe analýz a prijatej koncepcie o racionalizácii detských ihrísk, mesto v minulom roku zrušilo viacero pieskovísk, ktoré nespĺňali bezpečnostné normy.
\"Rozhodli sme sa na miesto nich vybudovať priestory na venčenie psov. Piesok bude napustený feromónmi a okrem toho sa budú v ich blízkosti nachádzať aj špeciálne zberné koše na odstraňovanie exkremetov. Tieto venčoviská by mohli byť reálne odovzdané do užívania už koncom marca, \" uviedla dnes pre TASR hovorkyňa mesta Iveta Adamová. Dodala, že realizáciou tohto zámeru sa podarí vyhovieť mnohým žiadostiam psičkárov a v prvom rade zvýšiť čistotu zelených priestranstiev v Prešove.
Na dodržiavanie nariadení v súvislosti s venčením psov dohliada mestská polícia (MsP), ktorá vykonáva kontrolnú činnosť a v prípade porušenia prepisov môže udeliť majiteľovi psa pokutu. V minulom roku mestskí policajti zaregistrovali 460 priestupkov v súvislosti s porušením podmienok o držaní psov a v 144 prípadoch dali na mieste blokové pokuty v celkovej sume 1370 eur.
K dnešnému dňu eviduje mesto na svojom území 3336 psov, ktorých obyvatelia chovajú v rodinných domoch a bytoch. Radnica preto upozorňuje občanov, že na základe platného všeobecne záväzného nariadenia je potrebné uhradiť príslušnú daň do 31. januára. V roku 2009 vybralo mesto na tejto dani 68.930 eur.
Hovorkyňa mesta uviedla, že napriek výpadkom v rozpočte, ktoré zapríčinila súčasná hospodárska kríza, samospráva nepristúpila k zvyšovaniu mestských daní a rovnako sa to týka aj poplatkov za psa.
\"Výška poplatku zostáva na úrovni minulého roka. Ročná sadzba dane pre majiteľov, ktorí držia psa v byte, je 66 eur a pre rodinné domy 16 eur. Daň za psa sa platí od šiestich mesiacov jeho veku a dokladom je očkovací preukaz, \" spresnila Adamová. Pripomenula, že ohlasovacia povinnosť, ktorá si vyžaduje vyplnenie registračného tlačiva, je 30 dní od nadobudnutia psa staršieho ako pol roka.
Pokiaľ pes dosiahne stanovený vek v priebehu roka, majiteľ platí len alikvotnú časť dane. V prípade úhynu psa sa alikvotná suma vracia ku koncu zdaňovacieho obdobia. Občania nad 70 rokov, ktorí žijú sami, a držitelia ZŤP preukazov majú úľavu na dani vo výške 100 percent.
Všetky náležitosti môžu Prešovčania vybaviť v kancelárii prvého kontaktu na Jarkovej ulici, kde dostanú aj podrobné informácie, známku pre psa s identifikačným číslom a rovnako aj hygienické vrecká na odstraňovanie exkrementov.
 

Vyberte región